iDots Aquatrainer infodag 22 september 2016

Locatie: Academy Bartels, Hooge Mierde

 

Heeft u een aquatrainer of overweegt u de aankoop ervan? Kom dan naar de derde editie van de  ‘iDots Aquatrainer infodag’ op donderdag 22 september 2016 bij Academy Bartels, Hooge Mierde. Tijdens deze middag voorzien dierenartsen, dierfysiotherapeuten, aquatrainer specialisten, trainers en ruiters u van nieuwe kennis, praktische tips en handvatten zodat u nog betere resultaten kunt boeken met aquatraining.

 

De aquatrainer wint steeds meer aan populariteit. De vele topprestaties, waaronder het Olympisch goud van het Engelse dressuurteam in 2012, zorgden ervoor dat het gebruik van de aquatrainer in een stroomversnelling kwam. Hoewel er veel onderzoek is gedaan naar aquatraining bij mensen en honden, is er over aquatraining bij paarden minder bekend. De onderzoeksresultaten die er zijn, zijn positief maar het is noodzaak dat er meer onderzoek naar gedaan wordt. We zijn dan ook trots dat wij dit jaar dr. Kathryn Nankervis en Carolyne Tranquille, twee vooraanstaande internationale aquatrainer specialisten, mogen verwelkomen. Zij doen onderzoek naar de invloed van aquatraining op het bewegingsapparaat en stellen programma’s op voor training en de behandeling van diverse blessures. Dr. Kathryn Nankervis heeft het Hartpury’s Equine Therapy Centre opgezet en ontwikkeld. De plek waar voorafgaand aan de Olympische Spelen in 2012 en 2016 onder andere tweevoudig Olympisch kampioen Valegro zijn aquatrainings programma’s uitvoerde. Zij komen tijdens de infodag vertellen over de bevindingen uit hun onderzoeken tot nu toe.

 

Dat een aquatrainer op financieel vlak ook zeer positief kan uitpakken, weet Kim Rutgers van de Gezonde Hoeve als geen ander. Zij wist in een mum van tijd een goed lopend aquatraining centrum te realiseren. Zij vertelt u graag over het succesverhaal van de Gezonde Hoeve en wat de commerciële kansen van een aquatrainer zijn. Onze Belgische aquatrainer specialist Evelyne Van Mol gaat samen met Udo de Haan van Stal Oud Beets dieper in op het gebruik van de aquatrainer voor betere resultaten in de wedstrijdring. En tijdens de lezing ‘Medische casuïstieken’ bespreken dierenartsen Henk van der Veen van De Lingehoeve en Franklin Lashley van De Raaphorst, onder leiding van aquatrainer specialisten Beatrijs Bunte en Morgan Lashley een aantal interessante revalidatie casussen.

 

U leest het, een bomvol programma met zeer interessante lezingen en natuurlijk een gezellige borrel. Hieronder vindt u meer informatie over het programma en de specialisten. U kunt zich aanmelden tot donderdag 15 september door een email te sturen naar info@leensoldaat.nl. Vermeld uw naam, adres,  aantal deelnemers (maximaal twee per uitnodiging) en de keuzelezingen die u wilt volgen. Wilt u ook aangeven of u de praktijkdemonstratie van de aquatrainer wilt bijwonen? Aan deze dag zijn geen kosten verbonden.

 

U wilt toch ook het beste voor uw paard? Kom dan naar de iDots Aquatrainer infodag en zet de puntjes op de i.

 

Hopelijk tot 22 september!

 

Met vriendelijke groet,

 

Leen Soldaat

Leen Soldaat Horse Training Systems

 

 

Programma

 • 13.30 uur              Ontvangst
 • 13.45 uur              Praktijkdemonstratie aquatrainer door Beatrijs Bunte (voor geïnteresseerden)
 • 14.10 uur             Start officiële gedeelte en opening door Leen Soldaat
 • 14.15-14.30 uur  Een tweede kans dankzij aquatraining: Laura Verkerk

Keuzelezingen, ronde 1:

 • 14.30-15.05 uur De commerciële kansen van aquatraining: succesverhalen uit de praktijk door Kim

Rutgers van de  Gezonde Hoeve.

 • 14.30-15.05 uur Medische casuïstieken: dierenartsen Franklin Lashley, De Raaphorst, en Henk

van der Veen, De Lingehoeve, vertellen over hun ervaringen met de aquatrainer in het revalidatieproces. Er worden patiënten besproken die behandeld zijn door aquatrainer specialisten Morgan Lashley en Beatrijs Bunte.

 • 15.05-15.30 uur Korte pauze

Keuzelezingen, ronde 2:

 • 15.30-16.05 uur De noodzaak van aquatrainer protocollen: onderzoeksassistente Carolyne Tranquille

werkt op dit moment aan een onderzoek waarin zij onder andere protocollen opstelt voor training en revalidatie van verschillende blessures. Zij vertelt over de resultaten tot nu toe.

 • 15.30-16.05 uur Training casuïstieken: aquatrainer specialisten Evelyne Van Mol en Udo de Haan

vertellen hoe het gebruik van de aquatrainer tot betere resultaten in de wedstrijdring

leidt.

 • 16.05-16.45 uur  Should dressage horses walk on water? Dr. Kathryn Nankervis doet onderzoek naar

de invloed van aquatraining op het bewegingsapparaat van paarden. Aan de hand van deze resultaten worden programma’s opgesteld. Kathryn geeft tijdens deze lezing een update van de huidige resultaten.

 • 16.45-17.00 uur  Vragenronde
 • 17.00-17.45 uur Borrel

 

 

 

De specialisten

 

Beatrijs Bunte studeerde in 1998 af als humaan fysiotherapeut te Utrecht. In 1999 verhuisde zij naar Engeland waar ze als Senior Physiotherapist heeft gewerkt en de opleiding voor Veterinary Physiotherapy aan het Royal Veterinary College in Londen heeft gevolgd. Sinds 2003 is zij weer terug in Nederland en werkzaam onder de naam EquiDynamics. Zij is gespecialiseerd in de behandeling van paarden en lid van zowel de Nederlandse als de Engelse beroepsvereniging voor dierfysiotherapie (NVFD en ACPAT) en volgt bij beide jaarlijkse bijscholing.

 

Udo de Haan

Udo de Haan is afgestudeerd in Agrarische Bedrijfskunde aan het Van Hall Instituut Leeuwarden en heeft de ORUN meninstructeur opleiding in Ermelo afgesloten. Hij heeft veel paarden uitgebracht in de sport en heeft op het allerhoogste niveau gereden in zowel mensport (klasse ZZ), samengesteld mennen (klasse 4, A-kader) en tuigsport (Ereklasse). Sinds 2000 rijdt hij jaarlijks mee in het Centraal Onderzoek voor jonge Friese hengsten. Daarnaast heeft Udo vele merries naar het Kroon- en Modelpredikaat gereden via IBOP proeven en uitbrengen in de sport. Van 2009 tot 2013 was Udo trainingsleider van het verrichtingsonderzoek van de KWPN tuigpaardhengsten. Sinds 2007 runt hij Stal Oud Beets in Beetsterzwaag, Friesland. Naast africhting en sport kunnen paarden hier ook terecht voor aquatraining en revalidatie.

 

Franklin Lashley is in 2004 afgestudeerd aan de Universiteit van Gent, en is vanaf die tijd werkzaam als (erkend) paardenarts, waarvan de laatste 4 jaar op Paardenkliniek de Raaphorst. Omdat hij in zijn jeugd actief is geweest in de dressuur (ponies, Junioren, Young Riders) is het sportaspect in de diergeneeskunde zijn passie. In 2014 heeft hij zijn certificatie van ISELP behaald, een internationaal specialisme op het gebied van orthopedie (bewegingsproblemen), wat hij practiseert in het behandelen van rug- en kreupelheidsproblemen en sportpaardbegeleiding.

 

Morgan Lashley is in 2009 afgestudeerd als dierenarts aan de Universiteit Utrecht. Na haar afstuderen heeft zij als paardenarts gewerkt in Stockholm en bij Paardenkliniek de Raaphorst in Wassenaar. Morgan is vroeger actief geweest als wedstrijdruiter en was in 2000 lid van het Nederlandse team bij het EK junioren. Vanwege haar ervaring als amazone is zij altijd erg geïnteresseerd geweest in het management en de revalidatie van sportpaarden. Zij heeft osteopathie gestudeerd en is FES-certified chiropractor. In maart 2015 is Morgan haar eigen bedrijf gestart: Sport Horse Health Plan, wat zich richt op professionele begeleiding in blessurepreventie en revalidatie van het sportpaard, onder andere met gebruik van de aquatrainer. Zij begeleidt de paarden, in de revalidatie en training, zowel als dierenarts en als amazone.

 

Evelyne Van Mol behaalde in 2005 de titel Master in de kinesitherapie aan Hogeschool Antwerpen en specialiseerde zich verder in de dierfysiotherapie aan de Universiteit van Gent én bij Cursuscentrum Dierverzorging Barneveld.  Daarnaast studeerde ze in 2008 ook af aan de opleiding Manuele Therapie bij VWMT. In juli 2016 studeerde ze af als FES certified chiropractor. Van 2005 tot 2012 werkte Evelyne als humaan fysiotherapeute in een sportmedisch revalidatiecentrum waar het accent lag op manuele therapie, oefentherapie en hydrotherapie bij voornamelijk orthopedische en neuromusculaire klachten. Dit combineerde ze met haar praktijk voor dierfysiotherapie. Sinds 2013 richt ze zich fulltime op de paarden: preventie en revalidatie in een multidisciplinaire samenwerking. Evelyne begeleidt de paarden fysiotherapeutisch tijdens aquatherapie bij Stoeterij en revalidatiecentrum Hidalgo. Ze is lid van de NVFD en BACAP en volgt regelmatig bijscholingen.

 

Kathryn Nankervis studeerde ‘Physiological Science’ aan de Universiteit van Newcastle en ‘Equine science’ aan de Universiteit van Aberystwyth. Kathryn werkt sinds 1999 bij de Universiteit van Hartpury, waar ze het Equine Therapy Centre heeft opgezet en ontwikkeld. In Hartpury worden aquatraining programma’s opgesteld voor de training van elite dressuurpaarden en voor revalidatie na een blessure. Tweevoudig Olympisch kampioen Valegro heeft voorafgaand aan de Olympische Spelen van  2012 en 2016 hier zijn aquatrainer programma’s uitgevoerd. Kathryn heeft nu de leiding over het ‘Performance in Equestrian Sports Team’ en geeft les aan studenten. Ze is co-auteur van het boek ‘Equine Exercise Physiology’ samen met Dr. David Marlin.

 

Carolyne Tranquille is na haar opleiding Equine Science in 2005 als onderzoeksassistent aan het werk gegaan bij het Animal Health Trust. Haar werk heeft een focus op het determineren van risicofactoren, preventie en revalidatie van blessures bij sportpaarden. Ze heeft recent samengewerkt met onderzoekteams uit Zweden, Zwitserland en Nederland. Haar bevindingen zijn gepubliceerd in wetenschappelijke tijdschriften en ze presenteert regelmatig op nationale en internationale conferenties. Op dit moment werkt zij aan een onderzoek waarin zij onder andere protocollen opstelt voor training en revalidatie van verschillende blessures.

 

Kim Rutgers is vanaf haar kinderjaren bezig met de paardensport en rijdt momenteel in de categorie ZZ. Kim heeft ruim 15 jaar ervaring als fysiotherapeute en is voorstander van actieve revalidatie. Ze is eigenaresse van Gezonde Hoeve, een bedrijf waar degelijke, proactieve oplossingen voor revalidatie en training van paarden wordt aangeboden. In november 2014 schafte zij een iDots aquatrainer aan en binnen een halfjaar realiseerde Kim een zeer succesvol aquatraining centrum.  

 

Henk van der Veen rondde in 1988 zijn opleiding tot dierenarts af aan de Universiteit in Utrecht. Hij is al jaren verbonden aan dierenkliniek De Lingehoeve, daarnaast houdt hij regelmatig op maandagmiddag spreekuur op Paardenrevalidatie Noord-Holland in Bergen. Henk is gecertificeerd ISELP member en zijn interessegebieden zijn orthopedie en beeldvormende diagnostiek.

Deel deze pagina met je vrienden